tisdag, mars 10, 2009

Att misstolka vetenskap

Idag kan man läsa i DN och Dagen om en artikel i PNAS, "Cognitive and neural foundations of religious belief".

Hjärnan som gjord för att tro på Gud, DN

Hjärnan programmerad för tro på Gud, Dagen

Jag måste säga att båda dessa rubriker ger en missvisande uppfattning om vad artikeln handlar om, och det är ingen vild gissning att påstå att ingen på respektive tidning kan ha läst artikeln. Men det har jag.

Så vad är det som framkommer? Jo, att hjärnan använder en rad olika områden när den processar olika religiösa frågor. Det som är ny information i artikeln handlar om vilka områden som aktiveras av vilka frågor. Men att ett antal områden skulle aktiveras, det var ju inget nytt!

Utifrån DN:s och Dagens rubriker får man nästan intrycket att det var anmärkningsvärt att det aktiverades olika områden, oj, här hände det något, då måste dessa områden ha speciellt med gudstro att göra, ja till och med vara avsedda för sådant. Men en sådan slutsats är ju rent nonsens! Vad hade de väntat sig? Att inget skulle synas? Några områden måste ju aktiveras när man tänker, eller hur?

Vi vet att det inte finns något "gudscentrum" i hjärnan, alltså ett avskilt område som processar alla religiösa frågor. Istället är det utspritt på flera områden, som också gör andra saker.

När hjärnan processade frågor som hade att göra med Guds inblandning i världen och människors liv, då aktiverades områden som har att göra med att observera och analysera andras handlingar och motiv till handlingar. Det handlade om områden som är involverade i bildandet av vad som brukar kallas Theory of Mind, alltså våra mentala modeller av vad som rör sig i andras huvuden. Försökspersonerna funderade alltså kring hur Gud kunde tänkas resonera. Inte särskilt förvånande förstås.

När hjärnan processade tankar kring Guds vrede, aktiverades områden som vi normalt använder för att processa rädsla som induceras av vad någon annan har sagt, och områden som används för att upptäcka negativa känslor i andras ansiktsuttryck.

När det handlade om Guds kärlek, aktiverades områden som sysslar med positiva känslor och undertryckande av negativa sinnestillstånd. Well, duh.

När det handlade om att processa religiösa doktriner aktiverades områden i temporalloberna som dekodar metaforisk och abstrakt innebörd.

Och så vidare. Detta är vad artikeln handlar om. Den säger ingenting om något bakomliggande syfte eller något i den stilen, som DN och Dagen försöker antyda med sina rubriker.

Kanske vore det inte så dumt om tidningsfolket faktiskt läste artiklarna de refererade till? Om inte annat så för att slippa sådana påståenden som att "Forskarna lät ett stort antal försökspersoner..." när det handlade om två delstudier med 26 respektive 40 personer i. Det är faktiskt inte ett särskilt stort antal, Dagen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

he,he... kul med källkritik!

Pekka S sa...

Troende i bloggosfären har återigen visat hur Confimation Bias fungerar. De nappar okritiskt på forskning som bekräftar sådant de redan vill tro på. Men hur många av dem har egentligen läst originalartikeln?

Precis som du skriver visar forskningen inte att hjärnan är programmerad för tro på Gud. Den visar endast vilka områden som aktiveras och vad dessa områden har för övergripande funktion.

Man skulle lätt kunna göra liknande experiment som sedan resulterade i nyhetsrubriker som: "Hjärnan programmerad för tro på Djävulen", "Hjärnan som gjord för att tro på Jultomten"...

Anonym sa...

Det var ifs inte så länge sedan som man gjorde vetenskapliga tester (jag tror att det var på Uppsala Universitet) med hjälp av magnetiska impulser i en hjälm. Man kunde, med hjälp av stimulans av olika centra i hjärnan "simulera" olika upplevelser för försökspersonen. I vissa lägen kunde personen få "gudsupplevelser".
Då var den vetenskapliga slutsatsen att Gud bara finns i vår fantasi - och att troende fått sina upplevelser då de vistats i magnetiska områden.

Kristian sa...

Anonym nr 2, du tänker på Persingers experiment skulle jag tro.

http://en.wikipedia.org/wiki/God_helmet