torsdag, september 04, 2008

Palin mot abort vid incest och våldtäkt

Det ska bli intressant att se vad det blir för frågor som kommer att dominera den amerikanska valrörelsen. Tidigare verkade det ju som att de viktigaste frågorna skulle bli krig och ekonomi.

Men det är inte så säkert, särskilt nu när McCain har valt Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat. Hon kan framstå som charmig och en frisk fläkt, men hon är också oerhört värdekonservativ och står i vissa frågor närmast till höger om Bush. Religion kan alltså bli en mycket stor fråga i valet.

Till exempel har hon kallat kriget i Irak "ett uppdrag från Gud" och kallat en naturgasledning genom Alaska för "Guds vilja". Till och med Bush har ju tonat ner den typen av retorik nu för tiden, men den skulle alltså kunna få en pånyttfödelse genom Palin.

Palin är motståndare till abort även i fall av våldtäkt och incest, och har bland annat sagt att hon inte skulle låta sin egen dotter göra abort om hon blev våldtagen. Även om många amerikaner är mot abort, är det knappast en majoritet som ställer upp på denna extrema inställning, bland annat har McCains fru Cindy sagt att hon inte håller med. Palin är också motståndare till sexualundervisning, utom när det gäller predikande av avhållsamhet. Under sin tid som borgmästare vände hon sig en gång till det lokala biblioteket för att få vissa böcker bannlysta. Hon anser också att intelligent design och evolution ska läras ut jämsides.

Eftersom det kan komma att tillsättas nya domare i Högsta Domstolen under mandatperioden, kan det mycket väl tänkas att det tillsätts sådana som vill riva upp rätten till abort.

Detta skulle mycket väl kunna bli en stor stridsfråga. I svenska medier är det dock ännu länge ganska tyst om de här sakerna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Abort löser ju inte själva övergreppet vid incest o våldtäkt. Barnet har ju inte gjort något ont. Bättre "abortera" förövaren och adoptera bort barnet till något kärleksfullt barnlöst par.