måndag, augusti 10, 2009

Mullorna blir Hindenburg?

I ett tidigare inlägg diskuterade jag fascismens återkomst, och det är ingen tvekan om att Irans Mahmoud Ahmadinejad har fascistiska drag. Att han är antisemit är också helt klart. Ahmadinejad är inte Hitler, men det är ändå intressant att jämföra de två, särskilt i ljuset av den senaste tidens händelser. Parallellen med den iranska milisen Basij och Hitlers SA är ju också lätt att se. Båda används huvudsakligen för att skrämma och terrorisera motståndare, för att ingen ska våga sätta sig upp mot ledaren. Även om Basij lyder under Revolutionsgardet som är en del av militären, vars högste ledare är Ayatollah Ali Khamenei, är det ingen tvekan om att Ahmadinejad har stort inflytande, och också är den som mest använder sig av dem för att terrorisera motståndare. Intressant är att man nu också ger sig på prästerskapet och tidigare prominenta ledare. Det säger något om vilka ambitioner Ahmadinejad kan tänkas ha.

Frågan är om inte det iranska prästerskapet alltmer börjar likna Paul von Hindenburg, Tysklands president från 1925 till sin död 1934. Hitler var kansler under honom från 1933, och vid Hindenburgs död utropade sig Hitler till rikskansler och ensam ledare för Tyskland. Under tiden fram till dess samlade Hitler alltmer makt åt sig själv. Mullorna är förstås inte lika kraftlösa som den senile Hindenburg, men att Ahmadinejad på ett liknande sätt som Hitler vill samla mer makt till sig själv och sätta skräck i alla motståndare med hjälp av en milis är tydligt. Han har ju nu tid på sig. Man skulle också kunna säga att de tidigare presidenter och vicepresidenter som nu trakasseras av Ahmadinejads män har lite av Franz von Papen över sig. Denne var tidigare kansler, och var dessutom vicekansler under Hitler. Han trodde att Hitler skulle kunna kontrolleras när nazisterna tog plats i regeringen, men istället blev det de andra partierna som snabbt marginaliserades. Många företrädare mördades.

Nu är ju Ahmadinejads förhållande till Basij lite annorlunda än Hitlers förhållande till SA. Men Kanske planerar Ahmadinejad att i framtiden lönnmörda en och annan ledare inom Basij, ersätta med förtrogna och knyta dem närmare till sig. Ska bli intressant att se.

8 kommentarer:

Anonym sa...

fortsätt drömma

Anonym sa...

Bra liknelse med Hindenburg.

Anonym sa...

Sluta odla gift i människor sinne med din skräp journalistik, inse verkligheten och försök upplys dig själv, då kanske tom du gör något av ditt sketna liv.

Länge leve sanning och rättvisa

Anonym sa...

Revolutionsgardet och Basijmilisen är redan etablerade innan Ahmijad blev president och kan ses som konkurrenter om makten.
Jämför Hitlers relation till Ernst Röhm.

Men det finns en annan faktor; Ali Khameini SR & Jr vill införa ett de facto kalifat med ärftlig succesion. För detta ändamål passar legosoldater från Hamas och Hisbollah som då har lojalitet direkt mot kuppmakarna. Belöningen blir andel i de kärnvapen som Iran utvecklar och som ska användas till, he he .......

Anonym sa...

Man borde kanske tilläga att vad tycker I**** om detta då och vad tänker dom göra för att åtgärda saken.

Betänk att Irans atomanläggningar ligger i underjorden säkrade från angepp med --konventionella-- vapen. Dessa trevliga industrier ligger dessutom placerade i tät bebyggelse vilket kan verka förvånande för västerländska betraktare.

Nu är det bara att invänta årtusenendets barbecue party !

Anonym sa...

Landsförrädare straffas i alla stater.

Anonym sa...

Det går att komma åt bunkrarna med konventionella vapen. Man släpper flera bunkerbomber efter varandra.

Anonym sa...

Vår hjälte Ahmadinejad kommer upplysa den nya världsordningen.
Sionister, fascister och maffia är rädd för en rättvisare värld.
De gör allt möjligt att hindra den nya utvecklingen av frihetssträvandet i världen.
Länge leve islamiska republiken Iran!