tisdag, januari 25, 2011

Kristna värderingar=Ingen vård för alla?

Det var intressant att jämföra ett par artiklar i Dagen idag. Å ena sidan artikeln "KD bör vara rättvisans rebeller" som talar om att solidarisera sig med de svaga. Å andra sidan den översatta artikeln Nio falska Jesus-versioner... av en J Lee Grady, som har ett helt annat budskap. Bland dessa falska Jesus finns nämligen

"Demokratiske Jesus, som rider på en åsna och fördelar välstånd, hälsovård och stimulanspengar till alla som är trötta och tyngda av bördor."


Var och en förstår naturligtvis direkt att "hälsovård" syftar på den amerikanska sjukvårdsdebatten. Budskapet här är att den verklige Jesus naturligtvis inte skulle vilja ha någon "socialized medicine". Strunt i vad han sade om "dessa minsta som är mina bröder", ingen ska behöva betala för någon annan. De fattiga ska be snällt om välgörenhet och sedan vara j-t tacksamma. 


Ett solidariskt budskap, och ett lömskt anti-solidariskt budskap under samma religions tak. 

2 kommentarer:

Marie sa...

Jag reagerade också och jag är kristen. Ovanligt dåligt av Grady. Tur för honom att just han har helt klart för sig hur Jesus är och inte är för vi andra har tydligen gått rejält vilse.

Anonym sa...

Missförstår du med flit eller missförstår du bara. Det är väl ganska uppenbart att det som kritiseras inte är viljan att ge fri sjukvård utan fegheten att inte våga prata om synd eller utmana intressegrupper. En stor del av poängen med hela artikeln är ju att Jesus inte är republikan eller demokrat. Republikanerna pratar gärna om människovärde när det gäller försvar för det oföddas rättigheter men glömmer att Jesus brydde sig om de som har det svårt även efter födseln. Medan Demokraterna gör tvärt om man pratar gärna om moral när det gäller att värna om utsatta grupper i samhället men vill inte veta av det när det handlar värnandet av ofödda eller när det faktum att synd finns på individnivå och inte bara på samhällsnivå. Den Jesus vi möter i bibeln lyckas hålla båda tankarna i huvudet samtidigt vilket tydligen är för svårt för de flesta politiker vare sig de är republikaner eller demokrater.

Alexander