fredag, augusti 31, 2007

Vilket trams!

Självklart försvarar jag Lars Vilks rätt att rita precis vad han vill och varje tidnings rätt att trycka allt de tycker är lämpligt. Aldrig i livet att vi ska ha några inskränkningar där.

Men det juridiska är en sak, och det moraliska är en annan. Och moraliskt tycker jag att de gör fel. Inte för att de sårar en massa prinsessor på ärten, att folk säger saker man avskyr får man lära sig att tåla. Utan framför allt för att de faktiskt sabbar debatten.

För saken är ju den att de har inget särskilt att säga, inget budskap annat än "titta vad jag vågar" och "Heja yttrandefriheten". De påminner lite om småkillarna som käkar mask för att imponera på omgivningen. Det finns många föreställningar och värderingar inom islam och inom andra religioner som behöver tas upp och kritiseras på ett seriöst sätt.

Problemet nu är att denna seriösa kritik kanske aldrig blir av. Dels för att debattörer blir skrämda av reaktionerna. Dels för att vi kanske får en Peter-och-vargen-situation. Vad händer om nu varenda byfåne som vill ha uppmärksamhet nu ska rita en Muhammedhund eller en Muhammedråtta eller en Muhammedgris eller en Muhammed-skit-samma-vad-det-är-bara-det-står-Muhammed-på-den, och så ska yttrandefrihetsförsvararna rycka ut och hålla sina Voltairetal?

Onekligen kommer ju yttrandefrihetsförsvararna att bli lite trötta på alltihop efter ett tag. För det är ingen tacksam uppgift att försvara något som ju faktiskt bara är trams. Och Lars Vilks tänker säkert inte tacka för hjälpen heller, utan kommer bara att ta det som självklart att folk ställer upp för honom.

Risken blir ju då att när någon senare vill framföra seriös kritik mot islam, så kommer vissa rättighetsförsvarare att tänka "Nu orkar jag inte mer, någon annan får ta det..." Andra kommer kanske att säga "tyst nu, tänk på ekonomin..." Vidare kommer antagligen mottagarsidan att bli så vana vid att rasa mot allt som luktar kritik att det blir en ryggradsreflex oavsett om det är något seriöst eller inte.

Det är faktiskt ett jäkla självupptaget sätt av vissa att springa runt och kacka i manegen bara för att visa sig modig. "Jag har inget att säga egentligen, men nu måste ni försvara mig allihopa". Ett slags martyrwannabes, de också.

Helt klart vore det en välgärning om pellejönsarna kunde dra sig tillbaka och släppa fram dem som har något att säga i stället. Det vore väldigt tråkigt om debatten skulle hålla sig på högstadienivå och bara leda till elände.

Alla måste lära sig respektera RÄTTEN att säga dumheter. Men det finns ingen anledning att uttrycka respekt för dumheterna i sig. Vilks är en pajas utan budskap, och det skadar inte att han får höra det också.

3 kommentarer:

Åsa Carlsson - Liberal sa...

Har du lyssnat på Lars? Han har visst både ett syfte och ett budskap med bilderna och när han var i TV igår såg jag honom som en mycket medveten och klok man.

Han vill visa på var gränsen går, vilket jag anser vara en nog så viktig del i problematiken med att islam inte ska tåla någon kritik.

Anonym sa...

Det är kusligt att ditt sätt att resonera verkar breda ut sig allt mer. Kusligt på riktigt. Och faktiskt direkt skrämmande. Att dela land och demokratiskt styre med dig känns tungt. Och oerhört kränkande.

Kristian sa...

Åsa, det han gör ligger inom våra gränser och utanför vissa andras gränser. Men det visste vi ju redan. Vad nytt tillför han? Antag att han hade gått till angrepp på Muhammed för hans kvinnosyn istället. Eller att han påstås ha "fullbordat äktenskapet" med Aisha vid nio års ålder. Bara för att ta några exempel. Det hade kunnat komma något intressant ur det. Det hade jag respekterat och uppskattat, hur provocerande vissa än hade uppfattat det. Men istället väljer han banalt tramsande.

Anonym: Det skrämmande är snarare att du inte tycks ha lärt dig argumentera sakligt för en åsikt i skolan. Provocera kan vilken nolla som helst göra.