fredag, juni 19, 2009

Skivbolagens talibaner

Det är inte så att jag är för fri fildelning av upphovsrättsskyddat material. Jag vill ha ett rättvist system, där upphovsmän får den ersättning de förtjänar och de som bryter mot lagen får ett åndamålsenligt straff.

Problemet är att skivbolagen med all önskvärd tydlighet visar att de egentligen inte vill ha något som kan kallas rättvisa. Exempel här. De vill införa ett slags juridiskt vilda västern, där alla principer om proportionalitet är avskaffade, och den starke kan använda domstolarna som ett verktyg för att statuera exempel.

Om någon slår någon annan på käften straffas inte gärningsmannen med 100 års fängelse för att statuera exempel. Det måste finnas en proportionalitet mellan straffet och brottet, och en gärningsman är trots sitt brott fortfarande en individ med rättigheter. Att ge en individ ett drakoniskt straff i syfte att statuera exempel är en kränkning av den individens rättigheter, och det kan inte tillåtas i ett rättsäkert samhälle.

Det mediabolagen är ute efter tycks vara att helt avskaffa alla sådana principer. Detta är farligt också i ett större perspektiv. Om domstolar börjar användas för att statuera exemepel på ett område, kan de komma att göra det också på andra områden. Det kan mycket väl sluta med att någon exempelvis döms till mångmiljonböter för att ha framfört mycket hård kritik mot en politiker.

Man skulle mycket väl kunna säga att mediabolagen är ute efter en talibanisering av rättsväsendet. För nog är denna dom en amerikansk motsvarighet till talibanernas handavhuggning för stöld och stening till döds för otrohet. Istället för religionen är det profiten som driver, men frågan är om inte extremismen i grund och botten är den samma. Ett slags bokstavstro på att gärningsmannen är satan själv och måste straffas så hårt det bara är möjligt. Ingen proportionalitet, ingen fråga om hur stor skada andra egentligen har lidit, bara rent hämndbegär mot vem det än är som vågar bryta de heliga reglerna.

3 kommentarer:

ika sa...

det var ju en 4 barnsmamma som fick mångmiljonbelopp i skadestånd i usa nu, sinnes och det är fantasisummor som upphovsmännen kräver, det är ju inte direkt förlorade intäcker de kräver in när en enskild individ får 17 miljoner i skadestånd..

Jag tror att om man ska få stopp på den olagliga nedladdningen, som inte är olaglig om du delar den eller får den av en vän (det står i lagen att man får dela med sig till sina vänner och familj men ingen säger hur stor familjen får vara) så ska priserna på den legala nedladdningen sänkas för majoriteten av de som betalar idag är sånna som jag som inte alls vet hur man laddar ner...

Kristian sa...

Jo precis, som jag skrev i ett tidigare inlägg:

http://kriton.blogspot.com/2008/11/musikbranschen-korv-med-brd-30kr.html

ika sa...

aha läste det inlägget nu, mycket bra skrivet.