lördag, juni 09, 2007

Det finns billiga lägenheter

Nej, det här är inte en annons, jag ska inte flytta. Men jag tror att det skulle kunna vara intressant för många att fundera på följande: SvD och DN rapporterar, som så många gånger förr, om hur bostadspriserna skenar iväg. Det tycks som att enda sättet att få tag på en bostad är att lägga upp minst en miljon. Då kan det vara tänkvärt att det faktiskt finns områden, 18 minuters resa från Stockholms central, där de flesta bostadsrätterna fortfarande kostar under 250.000 kronor. Där bor jag. 2004 köpte jag en etta med kokvrå på 24 kvadrat, avgift 1859 kr inkl värme, VA, el och kabel-tv, pris 185.000 kr. Jag var enda spekulant, behövde inget banklån. Svårt att bo billigare, skulle jag tro.

Den behövde i och för sig ytskiktsrenoveras, men efter en massa skurande och målande känns den ändå rätt ok. 100 mbit bredband finns indraget, och det är mindre än 5 min gångväg till pendeltåg och fjärrtåg, och 18 min till centralen som sagt. Det går rätt mycket bussar också, ok nattbusstrafik. Likadana ettor bjöds 2004 ut för 225.000 kr, och de gör så än idag. Inget tycks ha hänt med priserna de senaste tre åren. Med 40.000 i kontantinsats blir månadskostnaden cirka 2500 efter att räntorna är betalda.

Här kan man just nu köpa en femma för 195.000, en fyra för 110.000, en trea för 145.000, en tvåa för 150.000 och som sagt en etta för 225.000. Risken för en budgivning där priset ska dra iväg för räknas som liten.

Gör man en sökning på HemNet efter en etta med pris under en kvarts miljon hittar man lägenheter i fyra områden. Norrtälje, 1 timme och 12 min från Centralen. Södertälje, minst 43 min från Centralen men de billigare lägenheterna ligger inte så nära stationen där. Nynäshamn, 1 timme och 1 minut med pendeltåget.

Och så då där jag bor, 18 minuter. Jag talar förstås om Flemingsberg. Well, det är bara att konstatera att trots det relativt centralnära läget vill ingen bo här. Här finns butiker och den service som man behöver, skulle det vara något mer så ligger Huddinge centrum 5 minuter bort, och Sveriges största köpcentrum Kungens Kurva cirka 10 minuter med bil.

Visst, det är förstås ingen större status att säga att man bor i Flempan. Men kom inte och säg att det inte finns billiga lägenheter att få tag på, för det gör det. Avgifterna är förstås inte så låga som inne i stan. Det blir lite som att "köpa" en "hyresrätt". Men ändå. Det är bara att konstatera att det mesta av bostadskön och det mesta av prisuppgångarna handlar om att folk har gett sig f-n på att de ska bo så centralt det bara är möjligt. Centralt är status, och det är det man vill betala för.

Sedan är det förstås en lite annan historia med villapriser (alltså inte bostadsrättsradhus och sådant). Då måste man söka sig till Norrtälje för att hitta en villa under miljonen.

1 kommentar:

Magnus Persson sa...

En stor nackdel med Flemingsberg är att det ligger i Huddinge kommun. Huddinge kommun har bland de högsta skattesatserna i Stockholmstrakten (33,21% om du är med i Svenska kyrkan). Över 3 procentenheter mer än såväl Stockholm som många kranskommuner, i vart fall norr om Stockholm. Det blir ganska mycket pengar. En person som tjänar runt 20000 kr i månaden (det är ungefär där medianlönen i Sverige ligger) får betala drygt 600 kr mer i månaden i skatt om man bor i Huddinge jämfört med Stockholm. Runt 7500 kr om året motsvarar räntekostnaderna (4% ränta, 30% skatteavdrag) för runt 275000 kr. Det trycker ner priset rätt ordentligt - och ännu mer om det är en bostad för mer än en.

Visst - skillnaden i pris i Flemingsberg jämfört med resten av Stockholmsområdet är ännu större än så, så det är inte hela motiveringen (dessutom finns det andra delar av Huddinge med högre priser), utan bara en del av den, men det bidrar nog starkt.

För egen del är det troligaste att jag kommer hitta något jag gillar till rätt pris i Stockholms kommuns ytterkanter söderut (lite närmre än där du bor, och skillnaden i pris motiveras nästan helt av skatteskillnaden).

Ditt tips är onekligen bra för den som studerar eller av annan anledning inte har så stor inkomst, men det är inte direkt applicerbart även på den som har en förvärvsinkomst.