lördag, mars 06, 2010

Usel journalistik på DN, SvD, AB och Dagen

Flera tidningar, såsom SvD, DN, Aftonbladet och Dagen slår idag upp en nyhet med rubriken "Obama räknade fel". De kallar det alltså en felräkning, som om någon hade suttit och helt enkelt lagt ihop siffror fel. Så är naturligtvis inte fallet.

Vad det handlar om är framtidsprognoser, och prognoser om framtiden kan naturligtvis se olika ut utan att för den skull vara felräkningar. Till och med ärkekonservativa Fox News har anständigheten att skriva ut vad det handlar om:

The agency says its future-year predictions of tax revenues are more pessimistic than the administration's. That's because CBO projects slightly slower economic growth than the White House.


Det är alltså fråga om olika estimat av framtida tillväxt. Detta är inte detsamma som felräkning, vilket nog var och en kan begripa.

Är då detta frågan om medveten Obama-bashing från ett gäng högertidningar? Tja, möjligen ligger felet hos TT. Men om tidningarna ifråga har någon känsla för anständighet gör de nog bäst i att klargöra vad det faktiskt handlar om. Typexempel på dålig journalistik.11 kommentarer:

Anonym sa...

ett tillägg, tidningarna skriver "några biljoner fel" jag kanske är ensam om att tycka att "några" borde vara fler än 1.

Jocce Hedberg sa...

Jag instämmer till fullo med skribenten och måste tillägga att överhuvudtaget är journalistiken som förs i Sverige en pöbelns skönlitteratur. Fruktansvärt låg klass på nästan alla artiklar som skrivs! Det är som om Mammon och hans hantlangare satt och styrde skutorna vi kallar för nyhetsbyråer! Redaktörerna har ju uppenbart sålt sin själ och stålthet för en handfull inflytande och en peng eller två. Tragiskt!

Molly sa...

Idioterna till journalister förstår heller inte skillnaden på amerikanska "billion" och svenska biljon. Det är en oerhörd skillnad. En billion är på svenska en miljard.

Jocce Hedberg sa...

@ Molly
Ja, precis. Samma sak gäller förstås med trillion och högre tal. Vi använder den långa skalan (http://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales) medan U.S. m.fl. använder den korta skalan.

Jocce Hedberg sa...

Nu får du ursäkta om jag använder det här som ett tankeplank, men i ärlighetens namn, vad fan är det för pack de på tidningarna anställer? Cafe-latteslurpande wannabes från någon "välrenomerad" akademi i överklassens rebelliska barn eller vad fan är det frågan om?

Jonas sa...

Molly,
nej, nu hackar du på journalister utan att ha något att komma med. I detta fall rör det sig om biljoner och inte miljarder. Läs en engelsk variant så får du se att det står trillions.

I övrigt håller jag väl med. Fånigt att rikta in sig på Obama och att han skulle räknat fel. Jag undrar dock om folk blivit lika sura över samma rubrik om Bush? Tycker inte svensk media bashat mer på Obama än de gjorde på Bush. Grundproblemet är istället personfixeringen, dvs att man verkar tro att USA har en enväldig diktator.

johannes x sa...

Obama-bashing? Knappast va? Obama har levt på räkmacka i svensk press och den räcker långt än.

epistemokrat sa...

Att pressen är dålig är knappast något ovanligt. Men att det där skulle vara högertidningar? Sosseblaskor hela gänget.

De borde istället attackera blotta faktumet att regeringar använder prognoser för att inbilla sig att de vet vad som är på gång.

Anonym sa...

Amerikas stölder av naturtillgångar runt om på jorden verkar inte räcka för att finaciera deras mångkulturella samhälle eller för att att bekosta deras militär maskin

Jonas sa...

Lol. Amerikas mångkultur kostar inte resten av världen nånting. Och de köper naturtillgångar. Det är därför de blir skuldsatta, precis som oss andra, medan oljestater som Saudiarabien och Norge bygger upp förmögenheter.

Anonym sa...

Kan vi passa på att önska oss att tidningen använder mer stringenta uttryck än biljon, som lätt kan missförstås.

Numera vet varje människa vad Giga och Mega och Tera är för något, så det vore enklare att tala om Tera-USD, eller vad det nu är fråga om.

En biljon är 10^9 i USA och 10^12 i det brittiska systemet. 1000 ggr skillnad.